skc3a6rmbillede 2020 02 13 kl. 13.35.53 | Domestic Science
  • Set
    1.347

Dit sanseapparat er et stort samspil mellem alle dine sanser. Det hele samles i din hjerne.

Synssansen er vores mest dominerende sans i og med, at det er her du får dine første indtryk.

I madens verden, har synssansen stor indflydelse på maden. Det er synssansen, som giver den første dom over den mad, som du hapser lige om lidt. Har jeg lyst til at spise eller ej?

Du kunne fristes til at sige, at synssansens formål er, at bringe en tilstand af lyst i dig, når du ser den smukke mad eller det smukt anrettede bord.

Du har måske hørt talemåden “Du spiser 50 % af maden med øjnene“.  Talemåden leder os over på, at synssansen fungerer som en stimulator for den kommende smag, hvor smagssansen også søger hjælp hos syns- og lugtesansen. Men det som oftest synet, som giver os det første indtryk af maden. Og nej, I skal ikke prøve på at putte chili i øjnene for at se om I kan spise dem (læs: der er altid en elev, som spørger, om man skal putte maden ind i øjnene).

pexels photo 1055272 | Domestic Science
En cupcake er et godt eksempel på, hvordan vi kan tage en simpel kage og få den til at ligne en million.

 

Synet af en bleg pommes frites med en våd og skinnede overflade sender straks signaler om en kedelig pommes frites. Den har du sandsynligvis ikke har lyst til at sætte tænderne i. Derfor er det alfa og bodega, at madens udseende får stor opmærksomhed i køkkenet! Du vil selvfølgelig have en gylden og sprød pommes frites. Det er dit syn, der giver dig dette første indtryk.

Et andet eksempel kunne være anretningen af en nem spise som burgers. Hvem kender ikke de pæne billede, som du ser på McDonald’s infoskærme, inden man køber en burgermenu? Hvordan ser burgeren ud når den bliver serveret? Som på billedet? Nej, vel!

Prøv evt. at søge på #nofilter på Instagram, og du vil kunne finde en masse eksempler på mad, hvor producenten snyder os med lækre billeder.

Hvis du til gengæld anretter din burger fint på en tallerken, hvor du kan se farvespillet i salaten, tomaterne, agurker osv., får dine gæster et mere indbydende og realistisk indtryk af måltid.

I forbindelse med en bedømmelse af noget mad, kan det være konsistensen af fødevaren, man gerne vil fokusere på. En mulighed kunne være, at ændre belysningen eller at lave blindsmagning, da synssansen således ikke bliver den styrende sans, og dermed ikke være den afgørende faktor ved vurderingen.

Dit fokus i madkundskab: Hvordan vil du arbejde med forskellige formerfarver og dimensioner i maden, for at gøre din mad mere stimulerende? Snak sammen om hvordan I kunne anrette maden.

Hvordan du kan pirre synssansen? Det kan du læse om i mit indlæg om anretning. Læs mere her. Her kan du læse om, hvordan du kan træne og arbejde med de kompetencer og færdigheder, som kan få din anretning til at shine.

ingredienser

    Du vil måske også kunne lide